Riku Österman "Pessimismi on aivan turhaa, ei se auta kuitenkaan mitään."

Demarit halusivat aika paljon. Ei konsensusta nähty, ei.

Olen pettynyt että nämä kuudenkeskiset hallitusneuvottelut menivät niin kiville kuin menivät. Konsensuksesta ollaan nopeasti siirrytty amerikkalaishenkiseen meininkiin, jossa juuri mistään ei tingitä, juuri koskaan.

Demarit olivat saamassa kynnyskysymyksensä läpi eläkeiän pitämisestä, työllisyysrahoista ja pääomaveron kiristyksestä. Kokoomus piti kiinni ainoasta kynnyskysymyksestään, palkkaverotuksen keventämisestä. Tämä ei käynyt demareille...

Eikä siitä kestävyysvajeen hoidosta tuntunut yhteistä säveltä löytyvän.

Lähtökohdat talousraameille ovat yksinkertaisia:

  1. Hyvinä päivinä säästetään pahojen päivien varalle. Selkeää vai mitä. Julkistalouden kielellä: huonoina aikoina voidaan velkaa kasvattaa, hyvinä aikoina sitä pitäisi lyhentää.
  2. Yli 60-vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa rivakasti. Talouden nykyrakenteet johtaisivat julkistalouden kestämättömään heikkenemiseen.
  3. JOHTOPÄÄTÖS: Rakenteita on pakko muuttaa - työllisyysastetta hoitaa, verotuloja nostaa, julkista kulukuormaa keventää.

Mutta miten Demarit ja Vasemmistoliitto näkevät tämän?

DEMARIT: Jostain ihmeen syystä SDP ei voinut hyväksyä mahdollisuutta, että VM:n kestävyysvaje-ennuste voisi pitää paikkansa. Tai että hallituksen pitäisi linjata, miten velkaantuminen pysäytetään.

VAS: Vasemmistoliitto ei halunnut, että kunnat pantaisiin hoitamaan julkisen talouden vajettaan. Juuri kun kuntien ennätysvelkaantuminen ja tasekikkailu on ollut otsikoissa.

Tavallaan olen helpottunut, että tämä vasemmiston haluttomuus hoitaa taloutta ei sitten täysin sotkenut Kokoomuksen hallituksen muodostamisen agendaa. Mutta nyt on kyllä vielä isompi huoli Suomen taivaalla. Kuinka kauan Suomi joutuu olemaan ilman toimivaa hallitusta? Joudutaanko tässä sitten SDP+PS+KESK -pohjalle? Itse luonnollisesti preferoisin KOK+KESK-vetoista pohjaa.

Jos tässä joudutaan SDP+PS+KESK -pohjalle, niin saapa nähdä, kuinka joustavia demarit ovat hallituksen muodostajina? Kuinka paljon Heinäluoma & co. olisi valmiiksi antamaan periksi perussuomalaisten vaatimuksille?

Yht'äkkiä ennenaikaiset eduskuntavaalit eivät tunnu enää niin kaukaiselta ajatukselta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos pidetään uudet vaalit, niin hallitustunnustelija niiden jälkeen on todennäköisesti Timo Soini ja eurotuet menevät remonttiin. Olisi Kokoomus voinut niissä nytkin antaa periksi, mutta kun se oli yksi kynnyskysymyksistä niin se ei käynyt. Maassa olisi todennäköisesti jo nimitettynä uusi hallitus, jos Kokoomus olisi antanut tässä asiassa Perussuomalaisille siimaa. Harmittaako, jos pääministeriys ja hallituspaikat menevät tämän takia ohi suun?

Pekka Manner

Kokoomushan on koko ajan käynyt neuvotteluja Kepun kanssa kuliseissa, Kataisen käymät neuvottelut olivat vain teatteria, Kokoomus on aina vihannut vasemmistoa.

Saamme siis oikeistohallituksen ja EK ja EVA kiittävät, kyykkyä tulossa köyhille ja palkansaajille.

Kepu ei tule hyväksymään kuntien maksumiehen roolia, ei ainakaan maakuntiensa osalta, joten "etelä" maksaa.

Konsenus jota on haukuttu pitkään on murtumassa ja se on hyvä asia. Nyt on aika palata vanhaan, eli rikkaat vastaan palkansaajat, omistava luokka vastaan muut jne...

Käyttäjän rikuosterman kuva
Riku Österman

Eivät olleet teatteria.

Nyky-Suomessa useamman puolueen kimpan täytyy päästä keskenään sopuun ohjelmasta, jotta valtakuntaan saadaan toimiva hallitus. Ei sitä sovun löytämistä tarvitse tietenkään konsensukseksi kutsua. Olkoon käytetty sana mikä hyvänsä, sopuunpääsemisen tarve säilyy.

Toimituksen poiminnat